https://dermasurgery.gr/

Site name

ΒΡΑΧΥΣ ΧΑΛΙΝΟΣ

Τι είναι ο βραχύς χαλινός: Βραχύς χαλινός (frenulum breve) είναι η κατάσταση όπoυ ο χαλινός δεν είναι αρκετά μακρύς ώστε να αποκαλύπτεται τελείως το κεφάλι του πέους κατά την στύση.

Αυτό προκαλεί πόνο ή ενόχληση κατά την σεξουαλική επαφή. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μικροτραυματίσμούς του χαλινού. Αυτοί με την σειρά τους είτε οδηγούν σε πλήρες κόψιμο του χαλινού και λύση του προβλήματος ή αν δεν κοπεί τελείως ο χαλινός (το πετσάκι) ,σε δημιουργία ανελαστικού ουλωτικού ιστού και επιδείνωση του προβλήματος. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο ασθενής παρουσιάζει εξαιτίας αυτού του προβλήματος ψυχοσεξουαλικές διαταραχές.

Βραχύς χαλινός και αντιμετώπιση. Ο χαλινός του πέους (το πετσάκι του πέους, frenulum penis στα λατινικά), είναι ένα κομμάτι δέρματος που συνδέει την βάλανο του πέους (το κεφάλι του πέους) με την ακροποσθία (το δέρμα που περιβάλλει το πέος). Ο χαλινός είναι ένας σύνδεσμος με μεγάλη ελαστικότητα, και όταν είναι αρκετά μακρύς επιτρέπει ακόμα και σε πλήρη στύση να αποκαλυφθεί τελείως το κεφάλι του πέους.

Βραχύς Χαλινός και Συμπτώματα. Τα συμπτώματα του βραχύ χαλινού προκαλούνται όταν το πέος βρίσκεται σε στύση και περιλαμβάνουν εκδορές, ανάπτυξη ουλώδους ιστού, περαιτέρω μείωση της ελαστικότητας. Η σεξουαλική επαφή γίνεται επώδυνη, πολλές φορές ακόμη και στο άγγιγμα του οργάνου. Η επιδείνωση της κατάστασης μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία που χρήζει άμεσης ιατρικής βοήθειας. Πολύ συχνά, στο βραχύ χαλινό αναπτύσσονται και κονδυλώματα, τα οποία ευνοούνται από τους τραυματισμούς στην περιοχή.

Θεραπεία. Ο βραχύς χαλινός αντιμετωπίζεται χειρουργικά. Είτε με τη χρήση χειρουργικού Laser διοξειδίου του άνθρακα (CO2), είτε με νυστέρι (cold steel). Η επέμβαση γίνεται υπό τοπική αναισθησία και δεν κρατά πάνω από μία ώρα. Ανάλογα το μέγεθος του προβλήματος μπορεί να γίνει απλή εκτομή και συρραφή ή πλαστική αποκατάσταση (Z-plasty) που γενικά έχει καλύτερα αποτελέσματα. Τα ραμματα αφαιρούνται σε 2 εβδομάδες. Ο βραχύς χαλινός πρέπει να διαχωρίζεται ως πάθηση από την φίμωση, και έχει διαφορετική αντιμετώπιση , αν και σε αποκατάσταση φίμωσης με περιτομή μπορεί να γίνει ταυτόχρονα και η εκτομή του χαλινού.