https://dermasurgery.gr/

Site name

Αφαίρεση καλοήθων δερματικών όγκων

Tα λιπώματα και οι κύστες θεωρούνται ως καλοήθεις όγκοι.

Ένα λίπωμα ή μια κύστη είναι ένα κομμάτι κάτω από το δέρμα που εμφανίζεται λόγω της υπερανάπτυξης των λιποκυττάρων και μπλοκαρίσματος των σμηγματογόνων αδένων.Τα λιπώματα μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα όπου υπάρχουν λιποκύτταρα, αλλά τείνουν να εμφανίζονται στους ώμους, στο στήθος, στον κορμό, στο λαιμό, στους μηρούς και στις μασχάλες. Σε λιγότερο συχνές περιπτώσεις, μπορεί επίσης να σχηματιστούν σε εσωτερικά όργανα, οστά ή μυς.Τα λιπώματα αισθάνονται μαλακά και μπορεί να κινούνται ελαφρώς κάτω από το δέρμα όταν οι άνθρωποι πιέζουν πάνω τους. Συνήθως αναπτύσσονται αργά για μια περίοδο μηνών ή ετών και συνήθως φτάνουν σε μέγεθος περίπου 2-3 ​​εκατοστά (cm). Περιστασιακά, οι άνθρωποι έχουν γιγαντιαία λιπώματα, τα οποία μπορούν να αυξηθούν σε περισσότερο από 10 cm.

Συμπτώματα και διάγνωση

Είναι πολύ σύνηθες οι άνθρωποι να έχουν Σμηγματογόνες Κύστες ή αλλιώς Επιδερμοειδείς κύστες (μπλοκαρισμένοι σμηγματογόνοι αδένες καθώς και θηλώματα (ακροχορδώνες). Οι κύστεις συνήθως απαιτούν τομή του δέρματος σε βάθος προκειμένου να γίνει η αφαίρεσή τους μαζί με τον μπλοκαρισμένο πόρο τους. Τα λιπώματα είναι μια κατηγορία καλοήθους υπερπλασίας του λιπώδους ιστού του δέρματος και του υποδορίου. Μπορεί η παρουσία τους να συγχυστεί με τις κύστεις και πολλές φορές είναι αιτία άγχους και ανησυχίας των ασθενών.


Ένα άτομο με λίπωμα θα αισθανθεί συνήθως ένα μαλακό, οβάλ σχήμα κομμάτι ακριβώς κάτω από το δέρμα. Τα λιπώματα είναι συνήθως ανώδυνα εκτός εάν επηρεάζουν αρθρώσεις, όργανα, νεύρα ή αιμοφόρα αγγεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν προκαλούν άλλα συμπτώματα.

Ένα άτομο με λίπωμα που εμφανίζεται βαθύτερα κάτω από το δέρμα μπορεί να μην μπορεί να το δει ή να το αισθανθεί. Ωστόσο, ένα βαθύ λίπωμα μπορεί να ασκήσει πίεση στα εσωτερικά όργανα ή τα νεύρα και να προκαλέσει συναφή συμπτώματα. Για παράδειγμα, ένα άτομο με λίπωμα πάνω ή κοντά στα έντερα μπορεί να παρουσιάσει ναυτία, έμετο και δυσκοιλιότητα.

 

Θεραπεία

Μια καλή κλινική εξέταση είναι αυτή που θα προσδιορίσει τη φύση του μορφώματος που σας απασχολεί. Η αφαίρεση των λιπωμάτων γίνεται κατά κύριο λόγο με τοπική αναισθησία, εκτός βέβαια εκείνων που είναι αρκετά ευμεγέθη, οπότε και θα χρειαστεί πιθανώς να γίνει τοπική με μέθη. Όλες οι παραπάνω χειρουργικές επεμβάσεις φέρουν ελάχιστους μετεγχειρητικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων μιας μικρής πιθανότητας εμφάνισης αιμορραγίας, φλεγμονής καθώς και υποτροπής του προβλήματος.