https://dermasurgery.gr/

Site name

Αφαίρεση κακοήθων δερματικών όγκων

Ένας σπίλος δηλαδή μια ελιά πρέπει να εξετάζεται πάντα από δερματολόγο.

Ένας σπίλος (ελιά) που νομίζουμε ότι αλλάζει χρώμα ή μέγεθος πρέπει να εξετασθεί από τον ειδικό δερματολόγο, ο οποίος θα αποφασίσει αν χρήζει αφαίρεσης ή όχι. Στην περίπτωση καλοήθων βλαβών που ο ασθενής επιθυμεί την αφαίρεση τους, ο ειδικός ιατρός προτείνει εκείνη την μέθοδο αφαίρεσης που θα φέρει το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.
Στην περίπτωση που κρίνεται απαραίτητη η αφαίρεση μιάς δερματικής βλάβης, η αφαίρεση γίνεται με γνώμονα την σωστή αντιμετώπιση της βλάβης. Δεδομένου ότι, η συντριπτική πλειοψηφία τους δερματικών όγκων εμφανίζεται στο πρόσωπο, ο ικανός δερματοχειρουργός μπορεί μαζί με την θεραπεία να προσφέρει στον ασθενή και ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.
Η πυλώνες της σωστής αντιμετώπισης:

  • Γρήγορη διάγνωση
  • Έγκαιρη αναγνώριση και επέμβαση

 

Συμπτώματα και διάγνωση

Υπάρχουν 4 κύριοι τύποι καρκίνου του δέρματος:

  • Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα. Τα βασικά κύτταρα είναι τα στρογγυλά κύτταρα που βρίσκονται στην κάτω επιδερμίδα. Περίπου το 80% των καρκίνων του δέρματος αναπτύσσονται από αυτόν τον τύπο κυττάρων. Αυτοί οι καρκίνοι περιγράφονται ως καρκινώματα βασικών κυττάρων. Το καρκίνωμα των βασικών κυττάρων αναπτύσσεται συχνότερα στο κεφάλι και το λαιμό, αν και μπορεί να βρεθεί οπουδήποτε στο δέρμα. Προκαλείται κυρίως από έκθεση στον ήλιο ή αναπτύσσεται σε άτομα που έλαβαν ακτινοθεραπεία ως παιδιά. Αυτός ο τύπος καρκίνου του δέρματος συνήθως αναπτύσσεται αργά και σπάνια εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματος.
  • Καρκίνωμα πλακωδών κυττάρων. Το μεγαλύτερο μέρος της επιδερμίδας αποτελείται από επίπεδα, που ονομάζονται πλακώδη κύτταρα. Περίπου το 20% των καρκίνων του δέρματος αναπτύσσονται από αυτά τα κύτταρα και αυτοί οι καρκίνοι ονομάζονται καρκινώματα πλακωδών κυττάρων. Το καρκίνωμα των πλακωδών κυττάρων προκαλείται κυρίως από έκθεση στον ήλιο, επομένως μπορεί να διαγνωστεί σε πολλές περιοχές του δέρματος. Μπορεί επίσης να αναπτυχθεί σε δέρμα που έχει καεί, καταστραφεί από χημικές ουσίες ή έχει εκτεθεί σε ακτινογραφίες. Το καρκίνωμα των πλακωδών κυττάρων βρίσκεται συνήθως στα χείλη, σε τοποθεσίες μακράς διαρκείας ουλής και στο δέρμα έξω από το στόμα, τον πρωκτό και τον κόλπο μιας γυναίκας. Περίπου 2% έως 5% των καρκινωμάτων πλακωδών κυττάρων εξαπλώνονται σε άλλα μέρη του σώματος, γεγονός που το καθιστά πιο πιθανό να εξαπλωθεί από το καρκίνωμα των βασικών κυττάρων.
  • Καρκίνος κυττάρων Merkel. Ο καρκίνος των κυττάρων Merkel είναι ένας εξαιρετικά επιθετικός, ή γρήγορα αναπτυσσόμενος, σπάνιος καρκίνος. Ξεκινά σε κύτταρα που παράγουν ορμόνες ακριβώς κάτω από το δέρμα και στα θυλάκια των μαλλιών. Βρίσκεται συνήθως στην περιοχή του κεφαλιού και του λαιμού. Ο καρκίνος των κυττάρων Merkel μπορεί επίσης να ονομαστεί νευροενδοκρινικό καρκίνωμα του δέρματος.
  • Μελάνωμα. Όπου η επιδερμίδα συναντά το χόριο, υπάρχουν διάσπαρτα κύτταρα που ονομάζονται μελανοκύτταρα. Αυτά τα κύτταρα παράγουν τη χρωστική μελανίνη, η οποία δίνει στο δέρμα το χρώμα της. Το μελάνωμα ξεκινά στα μελανοκύτταρα και είναι ο πιο σοβαρός τύπος καρκίνου του δέρματος.


Θεραπεία

Της αφαίρεσης δερματικών όγκων προηγείται η κλινική και δερματοσκοπική αξιολόγηση των βλαβών, έτσι ώστε να επιλεχτεί ο καταλληλότερος τρόπος αφαίρεσης αυτών. Οι βλάβες που αφαιρούνται αποστέλλονται πάντα για ιστολογική εξέταση, ανεξαρτήτως εάν είναι καλοήθεις ή κακοήθεις όγκοι. Η αφαίρεση γίνεται πάντα υπό τοπική αναισθησία και ο ασθενής επιστρέφει μετά από λίγη ώρα στο σπίτι του. Τα ράμματα αφαιρούνται σε 1-2 εβδομάδες.