https://dermasurgery.gr/

Site name

Μεταμόσχευση μαλλιών FUE

Η σωστή διάγνωση πρέπει να γίνεται πάντα από εξειδικευμένο δερματολόγο.

 

Τι είναι Αλωπεκία;

Η τριχόπτωση, επίσης γνωστή ως αλωπεκία ή φαλάκρα, αναφέρεται σε μια απώλεια των τριχών από μέρος της κεφαλής ή του σώματος. Τις περισσότερες φορές αναφερόμαστε στο τριχωτό της κεφαλής. Η βαρύτητα της τριχόπτωσης μπορεί να ποικίλλει από μια μικρή περιοχή στο κεφάλι μέχρι και να καταλαμβάνει ολόκληρο το σώμα. Συνήθως δεν υπάρχει φλεγμονή ή ουλοποίηση. Η τριχόπτωση σε μερικούς ανθρώπους προκαλεί σοβαρό ψυχολογικό στρές. Οι συχνότεροι τύποι περιλαμβάνουν: ανδρογεννητικού τύπου αλωπεκία, γυναικείου τύπου ανδρογενετική αλωπεκία, γυροειδής αλωπεκία, και διάχυτη αλωπεκία. Η αιτία της απώλειας τρίχας στην ανδρογεννητική αλωπεκία είναι ένας συνδυασμός κληρονομικότητας και ανδρικών ορμονών, η αιτία της γυναικείας τριχόπτωσης είναι ασαφής, η αιτία της γυροειδούς αλωπεκίας είναι αυτοάνοση, και η αιτία της διάχυτης αλωπεκίας είναι συνήθως ένα σωματικά ή ψυχολογικά αγχωτικό γεγονός . Η διάχυτη αλωπεκία είναι πολύ συχνή μετά την εγκυμοσύνη. Λιγότερο συχνές αιτίες της τριχόπτωσης χωρίς φλεγμονή ή ουλές περιλαμβάνουν το τράβηγμα των μαλλιών, ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων της χημειοθεραπείας, το HIV / AIDS, ο υποθυρεοειδισμός, και ο υποσιτισμός συμπεριλαμβανομένης της ανεπάρκειας σιδήρου. Αιτίες της τριχόπτωσης που εμφανίζεται με ουλές ή φλεγμονή περιλαμβάνουν τη μυκητιασική λοίμωξη, τον ερυθηματώδη λύκο, την ακτινοθεραπεία, και την σαρκοείδωση. Η θεραπεία της τριχόπτωσης μπορεί απλά να περιλαμβάνει την αποδοχή της κατάστασης. Θεραπευτικά μπορεί να δοκιμαστεί φαρμακευτική αγώγη με μινοξιδίλη ή φιναστερίδη, και η χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης μαλλιών. Η γυροειδής αλωπεκία μπορεί να αντιμετωπιστεί με ενέσεις στεροειδών στην πληγείσα περιοχή αλλά αυτές πρέπει να επαναλαμβάνονται συχνά για να είναι αποτελεσματικές. Η τριχόπτωση είναι ένα κοινό πρόβλημα, στην ηλικία των 50 επηρεάζει περίπου το ήμισυ των ανδρών και το ένα τέταρτο των γυναικών. Περίπου 2% του πληθυσμού αναπτύσσει γυροειδή αλωπεκία κάποια στιγμή.

Συμπτώματα και διάγνωση

  • Ανδρογενετικού τύπου Αλωπεκία

    Στο 95% των περιπτώσεων αλωπεκίας στους άνδρες τα μαλλιά υποχωρούν από τις πλάγιες πλευρές του μετώπου και / ή αραιώνουν και στην περιοχή που είναι γνωστή ως «κορυφή». Όσο προχωράει η πάθηση γίνονται πιο έντονες, έως ότου τελικά συναντηθούν, αφήνοντας ένα δακτύλιο μαλλιών γύρω από το πίσω μέρος του κεφαλιού σχήματος πετάλου. Η συχνότητα της φαλάκρας διαφέρει από πληθυσμό σε πληθυσμό και βασίζεται σε γενετικό υπόβαθρο. Περίπου ένας στους τέσσερις άνδρες θα έχουν αισθητή απώλεια μαλλιών από την ηλικία των 30 ετών, και το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε δύο στους τρεις άνδρες από την ηλικία 60. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η ΑΑ μπορεί να αρχίσει ήδη από την ηλικία 12. Το πιο πιθανό είναι ότι πολλαπλά γονίδια συμβάλλουν προς την κατεύθυνση της ΑΑ, το πιο σημαντικό από τα οποία φαίνεται να είναι το γονίδιο ανδρογόνων υποδοχέων, που βρίσκεται στο χρωμόσωμα Χ (που κληρονομείται από τη μητέρα). Στο παρελθόν πίστευαν ότι η φαλάκρα κληρονομείται από τον παππού της μητέρας. Ενώ υπάρχει κάποια βάση για αυτή την πεποίθηση, τώρα είναι γνωστό ότι και οι δύο γονείς συμβάλλουν στην πιθανότητα τριχόπτωσης. Ο δε εκλυτικός παράγοντας είναι η ορμόνη διυδροτεστοστερόνη.

  • Λοιμώξεις
  • Δερματικές παθήσεις
  • Λοιμώξεις
  • Φάρμακα
  • Τραυματισμός
  • Γυροειδής αλωπεκία

Η διάγνωση της αλωπεκίας γίνεται πάντα στον εξειδικευμένο δερματολόγο. Ανάλογα το περιστατικό μπορεί η διάγνωση να βασίζεται μόνον στην κλινική εικόνα, και το ιστορικό, να χρειάζεται να γίνει τριχοσκόπιση, τριχοριζόγραμμα ή και βιοψία δέρματος του τριχωτού.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ FUE

Η επέμβαση γίνεται σε συνθήκες σηπτικού χειρουργείου και με τοπική αναισθησία και χωρίζεται σε δύο κυρίως φάσεις. Η πρώτη αφορά την εξαγωγή των τριχοθυλακίων , ο αριθμός των οποίων καθορίζεται από πολλούς παράγοντες όπως τη δυνατότητα της δότριας περιοχής, τις ανάγκες της λήπτριας περιοχής καθώς και τις γενικότερες ανάγκες του ασθενούς. Στη δεύτερη φάση γίνεται η εμφύτευση των τριχοθυλακίων και με το πέρας της ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του με τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσει μέχρι την πρώτη επανεξέταση. Για περισσότερες πληροφορίες και ολοκληρωμένη ενημέρωση καλέστε μας στο τηλέφωνο του ιατρείου για να σας λύσουμε από κοντά κάθε απορία.


Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι η μοναδική μέθοδος που μπορεί να διορθώσει την ανδρογεννητική αλωπεκία. Στη μεταμόσχευση μαλλιών στην ουσία γίνεται μία ανακατανομή των εναπομείναντων τριχών του τριχωτού, και αυτή πρέπει να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Κύριος στόχος της μεταμόσχευσης είναι το φυσικό αποτέλεσμα. Αυτό όμως δεν κάνει από μόνο του μία μεταμόσχευση επιτυχημένη. Η μεταμόσχευση πρέπει να εξασφαλίζει ότι, 1) όταν η διαδικασία της απώλιας μαλλιών συνεχίσει τα μόνιμα πλέον μαλλιά που έχουν τοποθετηθεί στην περιοχή της φαλάκρας θα συνεχίζουν να δίνουν μία φυσική εικόνα, 2) όταν η διαδικασία της απώλιας μαλλιών συνεχίσει, θα έχουν απομείνει τρίχες στη δότρια περιοχή για μία δεύτερη ή και τρίτη μεταμόσχευση.