https://dermasurgery.gr/

Site name

Χειρουργική όνυχα

Αποκατάσταση νυχιού ανώδυνα και με ασφάλεια.

Περίπου το 20% των ανθρώπων που έχουν κάποιο προβλήμα σχετικό με τα πόδια χρειάζονται την βοήθεια ειδικού.

Αυτή η  κατάσταση συμβαίνει όταν το νύχι μεγαλώνει στο δέρμα. Συνήθως επηρεάζει το μεγάλο δάκτυλο, με τη γωνία του νυχιού να αναπτύσσεται στην άκρη των νυχιών. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό οφείλεται σε σφιχτά παπούτσια ή σε ακατάλληλο κόψιμο των νυχιών.

Οι άνθρωποι μπορούν συχνά να βοηθήσουν το νύχι και απο το σπίτι φορώντας κατάλληλα υποδήματα για να αποφύγουν την άσκηση πίεσης στο δάχτυλο, να μουλιάσουν το πόδι σε ζεστό νερό και να διατηρήσουν την περιοχή καθαρή για να τη βοηθήσουν να θεραπευτεί μόνη της.

Ωστόσο, εάν υπάρχουν ενδείξεις λοίμωξης, ένα άτομο πρέπει να δει έναν γιατρό αντί να προσπαθήσει να θεραπεύσει το νύχι απο μόνος του. 

Τα νύχια κάποιες φορές εθίζουν το δέρμα. Ως αποτέλεσμα, μπορούν να διευκολύνουν την είσοδο βακτηρίων και άλλων μικροβίων, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης. Η έγκαιρη αντιμετώπιση ενός πάσχοντος νυχιού μειώνει αυτόν τον κίνδυνο. Μερικά σημεία λοίμωξης περιλαμβάνουν:

  • πρήξιμο
  • πύον
  • ερυθρότητα
  • πόνο
  • πυρετό

 

Θεραπεία

Τα νύχια είναι εξαρτήματα του δέρματος και αποτελούνται από κερατίνη, την ίδια πρωτείνη δηλαδή με τις τρίχες. Οι πιο συχνές μικροεπεμβάσεις στην περιοχή του νυχιού αφορούν στην αντιμετώπιση της είσφρυσης όνυχος, όπου το νύχι για διάφορους λόγους εισχωρεί στο δέρμα και κάνει έντονη πολλές φορές φλεγμονή. Να σημειωθεί ότι η πρώτη αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού δεν είναι χειρουργική και έχει πολύ καλά ποσοστά επιτυχίας. Στην είσφρυση όνυχος αφαιρούμε μόνο ένα μικρό κομματάκι του νυχιού και λύνουμε οριστικά το πρόβλημα. Εκτός από αυτή τη μικροεπέμβαση, στο ιατρείο μας κάνουμε βιοψίες βλαβών και αφαίρεση ογκιδίων που βρίσκονται κάτω από το νύχι. Πάλι όμως να τονιστεί οτι η χρήση του δερματοσκόπιου (δες έλεγχος ελιών) είναι πολύτιμη και οδηγεί τις περισσότερες φορές σε αποφυγή αναίτιων χειρουργικών επεμβάσεων. Οι μικροεπεμβάσεις στα νύχια απαιτούν σωστή τοπική αναισθησία γιατί αλλιώς είναι επίπονες. Σε τέτοιες περιπτώσεις χρησιμοποιούμε πάντα στελεχιαία αναισθησία, όπου μουδιάζει όλο το δάχτυλο και διεξάγουμε την επέμβαση χωρίς καθόλου πόνο.