https://dermasurgery.gr/

Site name

Αφαίρεση κύστεων και λιπωμάτων

Οι κύστεις ή τα λιπομάτα μπορούν εύκολα να αφαιρεθούν

Τι είναι το λιπόωμα;


Ένα καλοήθη μαλακό λιπαρό κομμάτι λόγω υπερανάπτυξης λιπώδους ιστού. Οι βλάβες σε σχήμα θόλου συνήθως αισθάνονται μαλακές και μπορεί να αισθανθούν ότι κινούνται ελαφρώς κάτω από το δέρμα όταν πιέζονται. Εμφανίζονται σε περίπου 1% του πληθυσμού και μπορεί να ποικίλλει από το μέγεθος ενός μπιζελιού σε διάμετρο αρκετών εκατοστών. Συχνά παρανοούνται ως κύστεις.

Τι είναι η κύστη;


Η κύστη είναι μια αβλαβής ανάπτυξη που μοιάζει με σάκο στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος που περιέχει κερατίνη (αποβάλλει τα κύτταρα του δέρματος). Συνήθως σχηματίζονται από την επένδυση ενός τριχοθυλακίου που αποκλείεται, αν και σχετικά λίγα είναι γνωστά σχετικά με την αιτία τους ή γιατί ορισμένα άτομα παίρνουν περισσότερα από άλλα. Είναι εξαιρετικά συχνές. Ο σάκος κύστης είναι γεμάτος με κερατίνη, ένα απαλό λευκό υλικό που μερικές φορές βγαίνει στην επιφάνεια του δέρματος και έχει δυσάρεστη οσμή. Περιστασιακά μπορεί να φλεγμονή εάν το περιεχόμενο της κύστης σπάσει στο περιβάλλον δέρμα, προκαλώντας τους να είναι ερυθρές και επώδυνες. Περιστασιακά, τα βακτήρια μπορούν επίσης να εισέλθουν στην κύστη και να προκαλέσουν λοίμωξη που πρέπει να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά.

Θεραπεία

Χρειάζονται θεραπεία;
Οι μικρές κύστεις ή το λίπωμα (π.χ. λιγότερο από 5 mm) συνήθως δεν χρειάζονται θεραπεία, αλλά μπορούν εύκολα να αφαιρεθούν με μια μικρή χειρουργική επέμβαση. Τα μεγαλύτερα τείνουν να αφαιρούνται επειδή είναι αντιαισθητικά ή επειδή έχουν φλεγμονή. Και τα δύο αντιμετωπίζονται με χειρουργική εκτομή, όπου γίνεται ένα μικρό χειρουργικό άνοιγμα στο δέρμα για την αφαίρεση της βλάβης. Αυτό γίνεται με τοπικό αναισθητικό από το γιατρό μας και θα απαιτήσει ραφές που θα πρέπει να αφαιρεθούν 7-10 ημέρες αργότερα.